סוגי משכורות

אם יצא לכם לברר עם חברים שלכם כמה הם מרוויחים בעבודותיהם, ייתכן ששמעתם שתי תשובות מרכזיות: האחד יענה כי הוא מרוויח 25 ₪ לשעה, והשנייה תאמר לכם ששכרה 2,500 ש”ח בחודש.

כדי להבין את ההבדל בין שתי התשובות, בואו נבין איזה סוגים של תשלומי שכר קיימים:

משכורת חודשית
השכר שנקבע בין המעסיק לעובד הִינו חודשי, ללא תלות במספר ימי העבודה או בכמות שעות העבודה; שכר זה ידוע גם כ“שכר גלובלי”. לדוגמא בחודש ספטמבר, למשל, יש בדרך כלל פחות ימי עבודה עקב חגי תשרי (ראש השנה, יום הכיפורים וסוכות); דצמבר לעומתו הוא חודש עבודה מלא. בכל מקרה, השכר בשני החודשים הללו יהיה זהה.

משכורת שעתית
בחישוב שעתי נספרות שעות העבודה שצבר העובד במהלך החודש. בסוף החודש מכפילים מספר זה בתעריף השעתי שנקבע בין המעסיק לעובד. התוצאה המתקבלת היא המשכורת החודשית.
כמו שראינו שינם שני סוגי תשלומי שכר אפשריים, אך הבחירה לסוג התשלום אינה בידינו. המעסיק הוא זה שקובע את סוג השכר שנקבל, אך לידיעתכם גם אופי התפקיד יכול להוות גורם משפיע, בואו ננסה לחדד זאת בעזרת המשחק הבא.

Get Adobe Flash player

חשוב לציין!

אין חוק שמכתיב איזו עבודה תתנהל לפי תשלום שעתי, ואיזו עבודה תתקיים לפי תשלום קבוע (גלובלי). יחד עם זאת, לאור מה שראינו, נוכל להגדיר קריטריונים שיסייעו לנו להבחין איזה סוג שכר נקבל: למשל, שעות עבודה קבועות בחודש מול עבודה במשמרות או קביעות בעבודה מול עבודה זמנית.

דוגמה: מורה מחליף יעבוד בדרך כלל באופן זמני ועל פי צרכים משתנים ולא בשעות קבועות כמו מחנך הכיתה – לכן יקבל שכר שעתי. לעומתו מורה-מחנך, המגיע מדי יום לבית הספר יקבל שכר גלובלי על עבודתו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *